Tesztelés

DEFINÍCIÓ – A prototípusok kipróbálása működés közben. A tesztelők visszajelzést adnak, és javaslatokat tesznek a tervek továbbfejlesztésére.

FUNKCIÓ – A csapatok a tesztelés során konstruktív visszajelzést kapnak a munkájukra úgy, hogy azok alapján tovább tudják fejleszteni a terveket. Az első tesztelés mindig nagy élményt jelent a csapat számára, hiszen láthatják, hogy valami működőt alkottak.

MIKOR HASZNÁLJUK? – Amikor elkészül valami, ami már kipróbálható, érdemes minél hamarabb tesztelni a tervezési folyamat során. Minél korábban kapunk visszajelzést a munkánkról, annál nagyobb esélyünk van, hogy a jó úton maradunk a céljaink eléréséhez, és nem dolgozunk feleslegesen valami olyasmin, amire nincs szükség.

IDŐ – Egy prototípus tesztelése és a visszajelzések megbeszélése 10-20 perc lehet. Ez után a csapatok kaphatnak időt arra, hogy beépítsék a visszajelzéseket.

LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

  1. A csapatok előre leírják a tesztlapra, hogy mit szeretnének megtudni a tesztelés során, és végiggondolják a tesztelés menetét is
  2. Megérkeznek a tesztelők az asztalhoz.
  3. A csapatok röviden bemutatják a tervet, és elmagyarázzák a tesztelőnek, hogy mit kell tennie.
  4. A tesztelő kipróbálja a prototípust, és kérdéseket tesz fel a csapatnak a használatról.
  5. A csapatból egy ember jegyzeteli az elhangzott kérdéseket és a visszajelzéseket.
  6. A csapat felteszi az előre megfogalmazott kérdéseket a tesztelőnek, és fejlesztési javaslatokat kér tőle.
  7. A tesztelő megválaszolja a kérdéseket, majd távozik.
  8. A csapat megbeszéli a tesztelés eredményeit, és ha szükséges, több körben megismétlik a próbát újabb tesztelőkkel.
  9. A csapat a visszajelzések alapján legalább egy dolgot továbbfejleszt a prototípuson, átalakítva vagy kiegészítve azt.

TIPP – A csapatok tesztelhetik a prototípusokat nyilvánosan, a többi csapat előtt, így egymás hibáiból is tanulhatnak, és ötleteket leshetnek el egymástól. Szervezhetjük úgy, hogy minden csapatból egy-egy ember átmegy a szomszédos csapathoz, és teszteli a prototípust is. Ebben az esetben rövidebb idő alatt, párhuzamosan történnek a tesztelések. Küldhetünk két embert is, ahol az egyiknek az ördög szerepét adjuk, neki csak negatívat szabad mondania, a másik pedig az angyal lesz, aki dicsér és kiemeli a terv erősségeit. Így minden csapatnak biztosítjuk, hogy pozitív és negatív visszajelzéssel is gazdagodjanak. A legjobb, ha van rá lehetőség, hogy a csapatok kimenjenek az eredetileg meghatározott helyszínre a prototípusokkal, és a célcsoport tagjaival teszteljék azokat.

KELLÉK – Tesztlap, papír, toll.

Letölthető dokumentumok

séma
kitöltött példa

Scroll to top