Pöttyszavazás

DEFINÍCIÓ – A legjobb ötlet kiválasztását segítő demokratikus módszer, ahol a csapattagok egyénileg megjelölik a nekik legjobban tetsző ötleteket – azokat valósítják meg, amelyek a legtöbb szavazatot kapták.

FUNKCIÓ – A legjobb ötlet kiválasztása. A konvergens szakaszokban gyakori a konfliktus a csapattagok között. Ennek egyik forrása lehet a legjobb ötlet kiválasztása, hiszen itt eltérhetnek a vélemények. A pöttyszavazással világossá válhat mindenki számára, hogy mely ötletek a legnépszerűbbek.

MIKOR HASZNÁLJUK? – A tervezés során bármikor, amikor sok opció közül kell gyorsan kiválasztani egyet.

IDŐ – 5-10 perc

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

  1. Minden csapattag kap 3-5 matricapöttyöt.
  2. Mindenki felragasztja ezeket a neki legjobban tetsző ötletekre.
  3. A legtöbb szavazatot kapott 3-5 post-itet kiemelik.
  4. A csapattagok megbeszélik, hogy ezeket lehet-e valamilyen módon kombinálni. Ha igen, akkor felírják a végleges ötletet egy új post-itre.
  5. Ha nem lehet kombinálni, akkor megbeszélik, melyiket tudják a legjobban megvalósítani, és ezt az ötletet választják ki.

TIPP – Segíthetünk a csapatoknak a döntésben, ha előre meghatározunk értékelési szempontokat. Ebben az esetben mindenkinek meg kell jelölnie egy-egy matricapöttyel azokat az ötleteket, amelyekre igazak a szempontok. Ilyen szempont lehet: az ötlet eredetisége, hasznossága vagy megvalósíthatósága.

KELLÉK – Matricapöttyök (vagy bármilyen más szavazó eszköz).

Scroll to top