Ötletmixelés

DEFINÍCIÓ – A meglévő ötletetek kombinálását, új, kreatív ötletek kitalálását segítő játékos technika. Lényege, hogy mindenki választ egy neki tetsző ötletet, amelynek – akár más ötletekkel kombinálva – elkészíti a különböző, továbbfejlesztett verzióit.

FUNKCIÓ – Az igazán kreatív ötletek általában meglepő párosításokból keletkeznek. Az agyunk képes összefüggést találni akár két teljesen különböző fogalom vagy ötlet között is – ezt a képességét használjuk ki. Az ilyen módon továbbfejlesztett ötletek egy része nem lesz használható, de nagy százalékban ezek közül kerül ki a végleges ötlet.

MIKOR HASZNÁLJUK? – Amikor minden csapattag kijelenti, hogy már kifogyott az ötletekből. Ez az érzés általában hamar elérkezik, de ahogy újabb ingerek és inspirációk érnek minket, képesek leszünk új ötleteket felvetni. Ez a technika ebben segít.

IDŐ – 5×1,5 perc az ötletelésre, 10 perc a megosztásra

LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE

  1. Mindenki egyénileg választ egy post-itet, amin olyan ötlet szerepel, ami tetszik neki, és leveszi a nagy lapról.
  2. Mindenki magához vesz egy csomag post-itet és egy filctollat.
  3. Jelzésre mindenki keres egy párt (lehetőleg nem a saját csapatából), és megosztják egymással, milyen ötleteket választottak.
  4. A két össze nem tartozó ötletet együtt megpróbálják úgy összekombinálni, hogy abból egy harmadik ötlet szülessen. (Nem baj, ha erőltetett lesz, csak az a fontos, hogy az új ötlet mindkét eredeti ötletből legalább 1-1 elemet tartalmazzon.)
  5. Ezt az ötletet mindketten felírják.
  6. Másfél perc után mindenki új párt keres, és megismétli a lépéseket – az eredetileg kiválasztott ötletét most egy másik ötlettel kombinálja.
  7. 5 kör után mindenki visszatér az eredeti csapatához, és megosztja a kombinációkat.

TIPP – A játékot úgy is játszhatjuk, hogy a kiválasztott ötleteket egy tetszőleges szóval vagy képpel kell kombinálni. Ebben az esetben nyomtassunk kis kártyákat különböző szavakkal vagy képekkel, amelyek közül minden körben újat kell húzni.

KELLÉK – Nagy lap, post-it, filctollak, stopperóra.

Scroll to top