Ötletek csoportosítása

DEFINÍCIÓ – A hasonló vagy összetartozó ötletek egy csoportba rendezése, a könnyebb átláthatóság érdekében.

FUNKCIÓ – A felhalmozott ötletek közül sok esetben nehéz kiválasztani a legjobbakat. Ezt segíthetjük azzal, ha az ötleteket valamilyen rendező elv szerint először csoportokra bontjuk. Ez a feladat segít abban is, hogy a résztvevők könnyebben meglássák az összefüggéseket, és rendszerben gondolkodjanak.

MIKOR HASZNÁLJUK? – Az ötletelési fázis közben vagy annak végén, amikor már 20-nál több post-it van a nagy lapokon. Ennél nagyobb mennyiség csoportosítás nélkül már átláthatatlan.

IDŐ – 10-15 perc

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

  1. A csapatok előkészítik a több körös ötletelés során felhalmozott post-iteket és egy nagy üres lapot.
  2. A csapattagok elkezdik áthelyezni egyik lapról a másikra a post-iteket, de már úgy, hogy egymás mellé kerüljenek azok, amelyek valamilyen szempontból összetartoznak.
  3. A kialakult ötletcsoportokat bekarikázzák, hogy azok világosan elkülönüljenek egymástól.
  4. Minden csoportnak adnak egy elnevezést, amely mutatja, hogy mi a közös az ötletekben. (például térhez kapcsolódó ötletek, eszközökhöz kapcsolódó ötletek, virtuális ötletek, játékos megoldások)

TIPP – Ha kevés ötletcsoport van, az azt jelenti, hogy a gondolkodás nem volt kellően szerteágazó. Ilyen esetben javasolhatunk egy újabb ötletelési kört, ahol mindenkinek olyan ötleteket kell felírnia, amelyek egyik meglévő csoportba sem tartoznak.

KELLÉK – Nagy lap, filctoll.

Letölthető dokumentumok

példa

Scroll to top